Sähkönsäästövinkit

Kodin sähkönkulutus riippuu monista asioista. Toisinaan sähkölle tulee hintaa tekijöistä, joita ei välttämättä edes osaa itse ajatella. Kodin lämmittäminen kattaa lähes puolet sähkönkulutuksesta, käyttöveden lämmittäminen ja eri sähkölaitteiden kulutus taas toisen puoliskon. Sähkön säästäminen lähtee liikkelle pienistä asioista, jotka on helppo ottaa huomioon päivittäisessä arjessa. Hyvin pienellä vaivalla kotitalouden sähkössä voi säästää suuriakin suummia.Tähän artikkeliin on koottu hyödyllisimmät sähkönsäästövinkit.

Säästä valaistuksessa

Energiansäästölamppuja kannattaa suosia tavallisten hehkulamppujen sijaan (kuva: Ledlightningsolutions CC-BY-SA)

Energiansäästölamppuja kannattaa suosia tavallisten hehkulamppujen sijaan (kuva: Ledlightningsolutions CC-BY-SA)

Valaistus syö sähköä melko paljon, varsinkin pimeimpinä vuodenaikoina. Valot kannattaakin aina muistaa sammuttaa kotoa lähtiessään. Valot on hyvä laittaa pois myös silloin, jos huoneesta on poissa pidemmän aikaa. Hyvä nyrkkisääntö on, että sammuta valot aina, kun et niitä tarvitse.

Valaistuksessa voi säästää myö toisella tapaa. Kannattaa hankkia energiansäästölamppuja tavallisten hehkulamppujen sijaan, sillä ne on nimensä mukaisesti suunniteltu energian säästämistä varten.

Tuuleta ja lämmitä energiatehokkaasti

Sähkön säästäminen kotitaloudessa kannattaa ottaa huomioon myös tuulettamisessa ja lämmityksessä. Tuulettaminen kannattaa mielellään tehdä nopeasti ja tehokkaasti läpivedon avulla. Ovien ja ikkunoiden tiivisteiden tulee myös olla kunnossa, jotta lämpö jakautuu tasaisesti kaikkiin huoneisiin, eikä katoa rakennuksesta.

Auton lämmityskustannuksissa on myös helppo säästää. Autoa ei ole syytä lämmittää, jos ulkolämpötila ei laske alle viiden asteen. Autoa ei myöskään kannata pitää lämmitystolpassa kahta tuntia pidempään.

Käytä sähkölaitteitasi säästeliäästi ja suojele niiden tehoa

Sähkölaitteiden sammuttaminen säästää sähköä. Laitteiden, kuten television ja tietokoneen pitäminen valmiustilassa yön yli ja työpäivän aikana kuluttaa sähköä jaon myös merkittävä paloturvallisuusriski. Valmiuskytkin on siis järkevää sammuttaa, kun laitteita ei käytetä pitkään aikaan.

Pesukoneita ei kannata käyttää turhaan, vaan pyykit ja tiskit kannattaa pestä, kun kone on täysi. Lisäksi koneissa on olemassa erilaisia puoliteho-ohjelma ja muita ohjelmia, jotka säästävät merkittävästi kotitalouden sähköä. Koneiden tehokkuuteen on myös syytä kiinnittää huomiota ja pyyhkiä laitteista pölyt riittävän useasti, sekä puhdistaa pesukoneen nukkasihti. Puhtaus lisää tehokkuutta.

Valmista ruokasi järkevästi

Ruoanlaitto on joka kodin lähes päivittäinen askare, joten kannattaa ehdottomasti hyödyntää nämä ruoan valmistukseen liittyvät sähkönsäästövinkit. Oikeankokoinen kattila tai paistinpannu tulee valita lieden koon mukaan. Astioissa on hyvä käyttää kansia ja vettä kannattaa keittää vain oman tarpeen mukaan. Lisäksi jälkilämpö kannattaa muistaa hyödyntää, sillä se on ihan yhtä tehokasta kuin lieden tai uunin lämpö silloin, kun ne ovat päällä.

Pidä huolta kylmälaitteista

Jääkaappi ja pakastin kannattaa sulattaa ainakin kerran vuodessa (kuva: Sannse CC-BY-SA)

Jääkaappi ja pakastin kannattaa sulattaa ainakin kerran vuodessa (kuva: Sannse CC-BY-SA)

Kylmälaitteita ei kannata sijoittaa astianpesukoneen, patterin tai lieden viereen, sillä jos ilma ei kierrä kunnolla jääkaapin ja pakastimen ympärillä, sähkönkulutus voi kasvaa merkittävästi, jopa yli 30 %. Jääkaappi ja pakastin kannattaa myös sulattaa kerran tai kaksi vuodessa, koska niihin kertyvä jääkerros lisää sähkönkulutusta.

Kylmälaitteet kannattaa pitää mahdollisimman tarkasti omissa oikeissa lämpötiloissaan, koska yhden asteen muutos lisää sähkönkulutusta jo niinkin paljon kuin 5 %. Jääkaapin optimaalinen lämpötila on 5 astetta ja pakastimen puolestaan -18 astetta. Huonelämmön kohdalla pätee sama yhden asteen ja 5 % sääntö. Lisäksi vähän viileämpi huone yleensä takaa paremmat yöunet ja virkeämmän heräämisen.

Säästä arkisissa asioissa

Päivittäiset perusasiat, kuten suihkussa käyminen ja pyykinpesulämpötila vaikuttavat omalta osaltaan merkittävästi päivittäiseen sähkönkulutukseen. Jos suihkussa käymisen voi 10 minuutin sijaan tehdä 2 minuutissa, säästetään merkittävästi energiaa. Samoin pyykkien peseminen 40 asteessa esimerkiksi 60 asteen sijaan säästää energiaa huomattavan määrän. Usein sitäpaitsi suositellaan pyykeille alhaisempia pesulämpötiloja.

Aloita sähkösopimuksen kilpailuttaminen tästä ja säästä satasia